De oorsprong

Onze Facebookpagina  

   

 

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van de familie, is onderzoek gedaan naar de algemene geschiedenis en ook specifiek naar de geschiedenis van de dorpen Lottum en Grubbenvorst. In deze dorpen wonen al meer dan vier eeuwen leden van onze familie. Klik op Lottum en Grubbenvorst voor nog meer informatie

Grubbenvorst en Lottum

De kerkdorpen Lottum en Grubbenvorst liggen op de westelijke maasoever, iets ten noorden van Venlo en zijn nu onderdeel van de gemeente Horst aan de Maas (per 1 januari 2010). Onderstaande tabel geeft de grootte van de dorpen weer in 1830 en 2014.

De vroegere gemeente Grubbenvorst, die op de westelijke maasoever ten noorden van Venlo lag, was ruim 3600 ha groot en telde 6764 inwoners op 1 januari 1998.

 

 

 

 

1830   

         2014
  inwoners   panden          inwoners   panden
Grubbenvorst 602   86          4885   2005
Lottum 619   106          2045   825

 

Het dorp Grubbenvorst is nu dus bijna 2,5 maal zo groot als het dorp Lottum. Dit is in het verleden anders geweest. Bekijk schema hierboven.


Grubbenvorst en Lottum zijn groen, landelijk met een zeer afwisselend landschap. Er zijn in noord-zuid richting drie zones te onderscheiden:

  • het maasdal
  • de bos- en natuurgebieden
  • de ontginningsgronden

Plaquette Maas 001Op de detailkaarten van Lottum uit het begin van de 19de eeuw zijn de boerderijen te herkennen waar onze voorouders hebben gewoond.

  • Aen gen Staij. Deze naam is afgeleid van de boerderij de Staij die aan de Veerweg in Lottum bij het St. Annakapelletje lag op de plaats waar thans "Sunny Home" van de familie Schraven is gesitueerd.
  • Aen gen Dael. Er was een Groot Dael en een Klein Dael in Houthuizen, buurtschap van Lottum, vlakbij de molen die in de tweede wereldoorlog verwoest is en sinds 2010 weer is herbouwd op de oorspronkelijke plaats. Groot en Klein Dael lagen iets zuidelijker, richting Grubbenvorst. Thans woont de familie Nijssen op de plaats waar vroeger Dael was gelegen.
  • Aen gen Lichtevelt. Het Goet Lichtevelt lag ook te Houthuizen. De schuur die behoorde bij de boerderij Lichtevelt ligt nu nog achter het huis aan de Houthuizerweg no.7, waar de familie Coenders woont. Het in 1860 nieuw gebouwde huis (de oude boerderij Licht­evelt was afgebroken), dat met de voorzijde richting Maas was gesitueerd, lag net als de andere boerderijen in Houthuizen in een dal tegen een heuvelrug aan, waarschijnlijk ter beschutting tegen weer en wind. Het huis is in 1988 afgebroken en de schuur is gerestau­reerd. De kelders waren van de woning van vóór 1860.
  • Aen gen Hondskamp. Deze boerderij in Lottum bestaat nog steeds. Ze ligt op een verhoogd gebied, dat in Lottum "in 't Zand" genoemd wordt. Ook deze boerderij is met de voorzijde richting Maas gebouwd en is vanaf de Grubbenvorsterweg niet goed te zien. Thans woont de familie Lenssen op de Hondskamp. Tegenover het nieuwe huis achter de oude boerderij staat een veldkruis.

Al deze boerderijen lagen op veilige afstand verwijderd van de Maas (ongeveer 500 meter). Van hoge waterstanden hadden de bewoners dan ook weinig last.

   

Sponsoren  

   

Prikbord  

---------------------------------------------------------

(d.d. 16-11-2017)

Er zijn nu 538 persoonspagina's (bovenaan het blad) voorzien van eigen foto's, e.d.

Komt dat zien! Komt dat zien!

Bedankt voor het insturen!

Ondanks het vele werk, willen we graag hiermee verder gaan.

Dus...stuurt uw foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !!

-------------------------------------------------------

(d.d. 09-06-2016)

Het familiewapen is nu te downloaden.

In EPS formaat

In AI formaat

-----------------------------------------

A T T E N T I E  (d.d. 16-04-2016)

- In de stamboomgegevens van iedere persoon is nu de mogelijkheid aanwezig, om als blikvanger van de desbetreffende persoon zijn/haar foto te plaatsen.

We zijn hard bezig deze mogelijkheden te benutten, mits....we 'n foto tot onze beschikking hebben...

Wij vragen u : check uw gegevens en zendt ons, bij ontbreken ervan, uw "beeltenis"! 

Voor voorbeeld zie Facebook-mededeling d.d. 03-05-2016

Uw gegevens worden nóg waardevoller...

--------------------------------------------------------

(d.d. 21 december 2015)

- Belangrijk:  Inzenden foto's, etc. :  Ga naar Stamboom Instructie !!

- Let op: Om in de stamboom persoonlijke informatie van de levende personen te zien, dient iedereen zich éénmalig (opnieuw ) aan te melden.
 
  
(De inloggegevens overnemen van de verouderde site bleek helaas niet mogellijk...)