Verhalen / anekdotes

Onze Facebookpagina  

   

 

Van oudsher gelden voor katholieke geestelijken aparte (aanspreek)titels.van Galen

De rooms-katholieke titulatuur omvat vele mogelijkheden,

van "Zijne Heiligheid" tot en met "Eerwaarde broeder/zuster".

 

De voor ons meest bekende functionarissen zijn

de kapelaan, de pastoor, en de deken(-pastoor) met de titels: wel-, zeer-, en hoog-eerwaarde.

 

Theo (Theodurus Christianus Franciscus) van Galen (J22-48) is geboren in Blerick,

zijn moeder was Truus (Gertruida Maria) in 't Zandt.

 

Hij was tot februari 2016 deken-pastoor van de Pancratiusparochie in het centrum van Heerlen.

23 Jaar lang heeft hij deze zware funktie vervuld en werd zeer gewaardeerd.

 

Hij is nu pastoor in Vijlen, Lemiers en Holset.

 

De redactieleden wensen hem een gelukkige tijd toe in het mooie Limburgse heuvellandschap!

 

................................................................................................................................................................................... 

Begin mei dit jaar kwam mijn Oom Miel (J24-20 in het familieboek) met een leuke mededeling: ik had de nieuwsbrief-prijsvraag gewonnen over de familie in 't Zand(t), ex aequo met het verre familielid Bart in 't Zandt (J16-251)!

De prijs bestond uit een rondleiding op de geboortegrond van de familie, inclusief lunch. Dat kun je natuurlijk niet afslaan en zo ben ik 3  juni in de trein gesprongen richting Eindhoven, om daarna door Oom Miel naar Lottum gereden te worden. Daar wachtte ons een allerhartelijkste ontvangst door Tjeu (J16-87), zijn vrouw Noortje en een 'logeetje'.                 

Daar kwam ook Bart.     Vlnr. Tjeu, Miel en Bart met het familieboek2000 voor nadere informatie

Na een heerlijk stuk Limburgse vlaai en een kop koffie reed Tjeu ons rond door de lieflijke omgeving (met opvallend veel tuindersbedrijven) langs de vele boerderijen en huizen van onze voorvaderen.

 

Daarbij vertelden Tjeu en Miel allerlei interessante details. Bij de meeste plekken stapten we uit. Bij één boerderij (Hondskamp) maakten we een praatje met de huidige bewoner (of beter gezegd: zijn broer, die ernaast woont). Die boerderij stampt uit 1648 en is maar liefst 175 jaar in familiebezit geweest (om precies te zijn tot 1895). Zeven generaties in 't Zandt groeiden er op. De boerderij staat aan een weg waar nog 4 of 5 andere boerderijen en huizen staan die door de in 't Zandt's gerund en/of gebouwd zijn. En dit alles staat midden in een gebied dat 'in 't Zandt' wordt genoemd. Dan weet je echt, hier komt dus onze naam vandaan! Zand heb ik trouwens niet gezien, maar de Maas is niet ver weg, dus een zandafzetting is niet onaannemelijk. Wat is het jammer, dat een familielid (aangetrouwd, dan krijg je dat..) de helft van alles heeft nagelaten aan de kerk! De rest is in de loop der tijd natuurlijk flink verdund door de vele erfgenamen...

 

Na de rondleiding werden we getrakteerd op een zeer smakelijke lunch (asperges, natuurlijk) bij restaurant Lekker Gewoën in het buurdorp Grubbenvorst.

Dat dorp bleek voor mij nog een bijzondere betekenis te hebben als familielid in de J24 tak, want we bezichtigden het “huis De Boomgaard” waar mijn overgrootvader Leonardus (J24-1) is geboren (n.b. hij is degene die de 't' verloor achter 'Zand' tijdens de huwelijksvoltrekking..). Het huis ligt pal naast het indrukwekkende voormalige klooster van de Zusters Ursulinen. Leonardus verhuisde trouwens naar Venlo, omdat hij als verzekeringsagent meer klandizie nodig had. Zijn zoon Frans (mijn grootvader dus) is weer verder getrokken naar Maastricht om daar bij de Spoorwegen een succesvolle carrière te vervolgen. Zo is Maastricht de plek geworden waar ondergetekende opgroeide.

Alhoewel ik ook de 'boer' in de familie wordt genoemd, omdat mijn ouders een paar jaar in de buurgemeente Bunde hebben gewoond, toen ik er werd geboren.. Inmiddels ben ik verder verhuisd naar de provincie Utrecht. Enfin, het was een leerzame en genoeglijke dag in Lottum en omgeving.

Hartelijke dank aan de organisatoren Tjeu en Miel! Ik doe graag mee aan de volgende prijsvraag..

 

Jean in 't Zand (J24-43)

Geboortehuis 'De Boomgaard' van Leonardus in 't Zandt (de stamvader van de J24 tak), naast het voormalige Ursulinen Klooster in Grubbenvorst

 

.............................................................................................................................................................................................................

 

        
    

Een tijdje terug kreeg ik via de mail een nieuwsbrief van de familie In ’t Zandt. Hierin stond aangegeven dat je middels het maken van een puzzel kans kon maken op een excursie “Back to the Roots”. Omdat ik toch wel nieuwsgierig ben naar de afkomst van onze familie ben ik aan het puzzelen gegaan. De antwoorden moesten grotendeels gezocht worden op de vernieuwde website. Ik moet zeggen dat er vrij pittige vragen bij zaten, maar na een uurtje of 2,5  had ik ze toch allemaal gevonden. Trouwens een leuke website. Hier is al veel over de familie terug te vinden, zeg!

Enkele weken later verscheen via de mail het bericht dat ik de gelukkige winnaar was van de puzzel uit de nieuwsbrief. De prijs betrof: koffie en gebak, de excursie “Back to the Roots”, het familieboek en een lunch waarbij o.a. de antwoorden van de puzzel zouden worden besproken.

3 juni 2016 was het zo ver. Half 11 was het verzamelen, waar we onder het genot van een heerlijk stukje Limburgse vlaai en een kop koffie kennis hebben gemaakt. Hierbij hebben we natuurlijk ook meteen even gekeken waar we ergens in de stamboom te vinden zijn en hoe onze familiebanden in elkaar zitten. Overigens, voordat ik het vergeet, van de organisatie waren Miel in ’t Zand en Tjeu in ’t Zandt van de partij. Daarnaast was Jean in ’t Zand (ook winnaar van de nieuwsbriefpuzzel) er ook.  

Na een half uurtje zijn we begonnen met onze excursie “Back to the Roots”.We zijn gestart op het kerkhof in Lottum, waar de grafsteen van onze voorvader (Henricus of te wel H11 in de stamboom) nog aanwezig is. Vervolgens maakten we een Tour du Lottum en Grubbenvorst langs boerderijen en andere familie gerelateerde objecten en plaatsen. Wat me het meest is bij gebleven is dat er aardig wat woningen en boerderijtjes met grond in bezit zijn geweest van onze voorouders. Zo zijn we ook naar het gebiedje in Lottum geweest waar onze achternaam vandaan komt. Dit is een hoger gelegen (zand)gebied aan de rand van de Maas. Wij heten “In ’t Zandt” omdat de mensen vroeger vernoemd werden naar het gebied waar ze woonden. Gewoon heel praktisch zeiden ze “ det is di vaan In ’t Zandt”. Wel grappig hoe dit allemaal zo ontstaat. De opa (H9) van deze Henricus (H11) heet bijvoorbeeld weer Lichtenvelt in plaats van In ’t Zandt. Dit gewoonweg omdat hij in een gebiedje woonde wat naar alle waarschijnlijkheid een licht veld was. Ook daar zijn we gaan kijken, waar alleen het licht veld nog te zien was. De oorspronkelijke boerderij was jammer genoeg gesloopt. De boerderij (ook wel Hondskamp genoemd) in het gebiedje “In ’t Zandt”, welke generaties lang in onze familie is geweest is er overigens nog wel. Daar zijn we even achterom gelopen om dit van dichtbij te bekijken. Trouwens zonde dat dit huis uit de familie is. De reden: zie de foto boven dit verhaaltje. Nog wat inside informatie:                                                                                                                                                            In de tijd van Napoleon zijn, om het allemaal overzichtelijk te houden, de achternamen in stand gebleven. Ook na verhuizen. Daarom dragen wij nu ook nog onze speciale achternaam!  

Na een indrukwekkende tocht van ander half uur, was het tijd voor de lunch. Hier hebben we de vragen van de puzzels nog eens doorgenomen en verder gepraat over weetjes van onze familie.   Daarna zijn we terug gereden naar Tjeu's huis, waar ik ook nog het familieboek door Miel uitgereikt kreeg. Omdat ik zelf ooit het boek al voor mijn 18e verjaardag had gekregen van mijn vader, zal ik het bewaren om ook weer aan mijn zoon Thuur te geven. Hij is nu nog maar 8 maanden oud, dus het boek ligt voorlopig nog wel even op de plank...

Tjeu en Miel, harstikke bedankt voor deze leuke prijs. Ik heb veel geleerd van mijn familie-roots. Verder erg leuk om eens andere In ’t Zand(t)en gezien te hebben. Misschien is het nog wel intereszandt(!) om deze excursie aan te bieden aan andere familieleden, die interesse hebben in onze familieroots. ..

 

 

Groeten Bart in ‘t Zandt  

............................................................................................................................................................................................................................... 

 

 

 

Wie kan zich niet meer herinneren dat het nederlands elftal op 25 juni 1988 Europees Kampioen voetbal werd? Op die dag werden voetbalhelden voor eeuwig geboren: Marco van Basten, Hans van Breukelen, Ruud Gullit, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg en Wim Kieft maakten deel uit van dit ‘goede stelletje’.

Maar er werd die dag ook een nieuw familielid van ons geboren, namelijk Bryan Marco Willem in ’t Zandt. Zijn 2e en 3e naam zijn afgeleid van de namen van spelers: Marco van Basten en Wim Kieft. Samen vormen zijn voornamen de letters van het merk auto (BMW) waarmee Bryan’s vader op 25 juni 1988 naar München was gereisd om de finale bij te wonen. Hij had toch het risico genomen om, ondanks zijn hoogzwangere echtgenote, met enkele vrienden naar München te reizen om bij de finale te zijn. En juist op de dag dat Nederland de Cup in handen kreeg, een unieke prestatie, leverde Bryan’s moeder ook ene prachtige prestatie door een hele mooi zoon te baren!

Bryan is nu dus 27 jaar en woont in Eindhoven. Hij werkt en studeert daar. Helaas heeft hij met zijn eigen directe familie weinig contact, maar hij vind het erg leuk dat er ‘verre familieleden’ bezig zijn met de familiestamboom , website en familiepagina op Facebook.

.................................................................................................................................................................................................................................................................................................

   

Hoe zijn onze huidige achternamen in 't Zandt / in 't Zand ontstaan? Het is de moeite waard om dat eens op een rijtje te zetten.

Tijdens onze genealogische studie kwamen we onze naam voor de eerste keer tegen bij Theodorus in het Sandt. Hij leefde zo'n 300 jaar geleden.

Zijn zoon Gisbertus werd genoemd: “in het Sandt” of “in t Sandt” of “in t Sant”. Kleinzoon (weer) Theodorus heette “intsant”.

De eerste keer, dat de letter “Z” werd gebruikt, was begin 19e eeuw. De voorvoegsels “in het”, “in 't” en “int” werden indertijd door elkaar gebruikt.

Vanaf midden 19e eeuw worden onze huidige namen gebezigd. Meestal “in 't Zandt”, soms ook zonder de “t” achter de “d. Wel wordt “in” vaak met een hoofdletter geschreven (In”). En onze familieleden in Canada heten: “intzandt”.

Vanaf het jaar 1930 zijn al deze uitvoeringen in gebruik. Zo kon het gebeuren, dat in 1935 het naamplaatje bij ons op de voordeur “F.in 't ZANDT” vermeldde, terwijl ik in 1931 als “in 't ZAND ” was geboren...

Over voornamen is ook het een en ander te verhalen.

Daarover een volgende keer!

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Miel jr (59j), zoon van Jean en Paula in ’t Zand, is genoemd naar zijn peetoom Miel in ’t Zand (84j). Beide Mielen zijn geboren en opgegroeid in Maastricht. En samen zijn zij de enige 2 mensen die deze naam dragen en dat schept al jaren een speciale band.
Beide Mielen zijn ook vertegenwoordigd in onze redactiecommissie en vinden het, samen met de andere redactieleden, een uitdaging om de geschiedenis van de familie vast te leggen, in stand te houden en ook... om bij zoveel mogelijk familieleden een familieband te laten ontstaan.

Miel jr heeft ook een bijzondere baan, hij is initiatiefnemer en voorzitter van stichting Topsport for Life (zie www.topsportforlife.nl). Een goed doel dat mensen die leven met een levensbedreigende ziekte onvergetelijke dagen bezorgt en hun en hun naasten ook coacht bij dit moeilijke leven. Wanneer je zo ziek bent, is het iedere dag topsport, vandaar ook de naam van de stichting.

Bovendien zijn er ook bekende topsportmensen aan de stichting verbonden, zoals voetbalheld Hans van Breukelen (zie het artikel met Bryan in ’t Zandt). Toevallige omstandigheid is ook, dat de stichting sinds kort gevestigd is in één van de oudste voormalige Philips-fabrieksgebouwen (het SX-gebouw op Strijp-S in Eindhoven), de omgeving waar zijn oom Miel bijna zijn hele werkzame leven voor Philips gewerkt heeft!...

Op 31-10 jl. werd in alle Brabantse dagbladen in de rubriek Geld & Geluk een interview met Mieljr en zijn partner Nita van Vliet gepubliceerd. Het artikel trok ook de speciale aandacht van Toos Bleize uit Oisterwijk.

Toos herkende in Mieljr haar jeugdvriend Mielsr... De ouders van Miel sr, Frans in ’t Zand en Lies Hake, waren erg goed bevriend met de ouders van Toos en zo kwamen de jonge Miel en Toos als kinderen met elkaar in contact. Maar, zoals het vaak in het leven gaat, door omstandigheden raakten zij elkaar uit het oog. Toos wist nu contact te krijgen met Mieljr en dit contact leidde na maar liefst 70 jaar tot een hele plezierige reünie met Mielsr.!

Dit verhaal is misschien wel een mooi voorbeeld van nog vele verhalen, die gaan volgen door de verschillende publicaties rondom familie In ’t Zand(t)!?

 

Op de foto v.l.n.r. Miel jr, Toos en Miel sr.


.................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Wie kent het Televizier-winnende TV-programma ‘Syndroom’ met presentator Johnny de Mol inmiddels niet? Hoe bijzonder was het dan ook, dat ‘onze’ eigen Tano op 22-10 jl. een prachtige rol had in de laatste aflevering van het seizoen?

Nina was op zoek naar een liefde in haar leven en Johnny de Mol stelde 4 kandidaten aan haar voor waaruit zij dan na een aantal opdrachten haar favoriet mocht kiezen. Die kans liet Tano zich niet ontgaan en hij stal niet alleen de show in het programma, maar ook het hart van Nina!

Tano is nu 23 jaar, woont in Veldhoven, en is het tweede kind van Rob en Willie in ’t Zand. Tano heeft nog 6 broers en zussen.

 ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Wat heeft het Draaksteken in Beesel met de familiestamboom In ’t Zand(t) te maken, zult u zich misschien afvragen.

Eerst een beetje “geschiedenis” over wat het Draaksteken betekent en vervolgens kunt u op de foto’s zien, welke familieleden in het verleden hebben deelgenomen aan dit openluchtspektakel en in welke rol. Want als je in Beesel woont, doe je mee. 

Zo rond het jaar 1850 werd er door de bestuurders van de gemeente Beesel een eigen wapen aangevraagd in de vorm van een draak. De patroonsheilige van de schutterij is St.Joris en de toekenning voor de draak in het wapen was volgens de brief: “ dewelke om zekere jaren, bij het kermisfeest eenen draak steken en overwinnen…”. In de archieven kunnen we lezen dat het spel steeds op of rond de Kermis werd gespeeld. Momenteel wordt kermis gevierd in het laatste weekend van augustus. Het Draaksteken vind nu om de 7 jaar, half augustus, plaats.

Tot 1967 werd het Draaksteken aan de oever van de Maas opgevoerd als éénakter. Thans is het een twee en een half uur durend theaterstuk en vindt alles plaats rond Kasteel Nieuwenbroeck. In de loop der jaren is het spel, door de komst van regisseurs, veel professioneler geworden en doen er meer dan 500 dorpelingen aan mee. Het volgende draaksteken zal plaats vinden in het jaar 2016 en, als het dan net zo druk wordt als in 2009, zullen er zo’n 15.000 mensen vanaf de tribunes het schouwspel aanschouwen en ruim 25.000 mensen de historische optocht bekijken. 

Nu bent u misschien benieuwd wie van onze familie heeft meegedaan. Onderstaande foto’s met daarbij de namen zullen het duidelijk maken.  


                                        
               

                           

 

 

 


                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Zondag 2oktober 2011 was het weer zover! Het 31ste in ’t Zandt-familie-toernooi

stond gepland! En natuurlijk in Velden bij de “kromme Herk”. Zoals gewoonlijk begon ook deze dag weer met ’n heerlijk kopje koffie/thee met “iets lekkers”. En door de goede contacten die er zijn met “boven” mochten we ook deze dag weer genieten van heerlijk weer!

Toen begonjeu de boules1 het “echte werk”. Een door de organisatie gemaakt schema wees voor iedereen “de weg” door de dag. Met wie speel ik, op welke baan en hoe laat was daardoor voor eenieder duidelijk. En het allerbelangrijkste natuurlijk na afloop de stand doorgeven aan de organisatietafel. En dat het er zeer serieus aan toeging bewijst bijgaande foto.

’n Heerlijke dag!! ’n Dag van ontmoetingen met familie!! Allemaal familie!! Informeren en bijpraten. Wellicht is dit aspect van de dag voor allemaal het allerbelangrijkste.

De bekendmaking van de winnaars, de uitreiking van de herinneringsattentie en het “aanwijzen” van de organisatoren voor het komende jaar vormden de afsluiting in “de kromme Herk”.

Aansluitend werd ook de innerlijke mens niet vergeten! Een heerlijk buffet, ook alweer door familie gemaakt, werd genoten. Traditiegetrouw gebeurde dit in café de Sport in Velden.

                  

Ik hoop van harte dat we deze traditie nog hééél lang kunnen voortzetten want zodra de nieuwe agenda’s uit zijn reserveer ik altijd meteen de eerste zondag van oktober!

In 2012 is dat 7 oktober.

Hartelijke groet en tot dan.

Maria van ome Jan en tante Tonia.       

J16-91                

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................

   

Sponsoren  

   

Prikbord  

---------------------------------------------------------

(d.d. 16-11-2017)

Er zijn nu 538 persoonspagina's (bovenaan het blad) voorzien van eigen foto's, e.d.

Komt dat zien! Komt dat zien!

Bedankt voor het insturen!

Ondanks het vele werk, willen we graag hiermee verder gaan.

Dus...stuurt uw foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. !!

-------------------------------------------------------

(d.d. 09-06-2016)

Het familiewapen is nu te downloaden.

In EPS formaat

In AI formaat

-----------------------------------------

A T T E N T I E  (d.d. 16-04-2016)

- In de stamboomgegevens van iedere persoon is nu de mogelijkheid aanwezig, om als blikvanger van de desbetreffende persoon zijn/haar foto te plaatsen.

We zijn hard bezig deze mogelijkheden te benutten, mits....we 'n foto tot onze beschikking hebben...

Wij vragen u : check uw gegevens en zendt ons, bij ontbreken ervan, uw "beeltenis"! 

Voor voorbeeld zie Facebook-mededeling d.d. 03-05-2016

Uw gegevens worden nóg waardevoller...

--------------------------------------------------------

(d.d. 21 december 2015)

- Belangrijk:  Inzenden foto's, etc. :  Ga naar Stamboom Instructie !!

- Let op: Om in de stamboom persoonlijke informatie van de levende personen te zien, dient iedereen zich éénmalig (opnieuw ) aan te melden.
 
  
(De inloggegevens overnemen van de verouderde site bleek helaas niet mogellijk...)